Finetea Materialelor de Lana pentru Costume: Istoria Fascinanta a Fibrei de Lana
top of page

Istoria Fascinantă a Fibrei de Lână: De la Origini la Eleganță Modernă

Actualizată în: 13 mar.

Importanța alegerii materialului în realizarea unui costum nu poate fi neglijată, deoarece acest detaliu poate aduce un plus de eleganță și rafinament. De la conceperea materialului până la rafinamentul său, este un proces meticulos, dar de o importanță covârșitoare. Fiecare etapă este desfășurată cu o atenție deosebită, pentru a obține rezultate de o calitate superioară.

 

În acest ghid Cesare, are scopul de a vă ghida în arta confecționării unui costum, de la etapa de producție până la produsul final care va fi livrat cu atenție în mâinile clientului.(Finetea Materialelor de Lana pentru Costume)


Despre finetea materialelor, calitatea materialelor, material, materiale costum

În primul rand, ce înseamnă finetea materialului ? Haideți sa o luăm de la-nceput cu istoria si modul în care materialele erau confecționate in trecut. Dacă ai fost vreodată într-un magazin sau chiar private tailor de costume ai auzit cu siguranță de calitatea lânei și de termenul cunoscut „SUPER...” ( super 100’s, super 120’s ș.a.m.d. ). Dacă vă întrebati care este diferența dintre aceste grade de numere SUPER, atunci explicația este una relativ simplă, depinde foarte mult de gradul de finețe al materialului.

 

Despre finetea materialelor, calitatea materialelor, material, materiale costum

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă acest număr SUPER, acesta descrie înca odată gradul de finețe,

grosimea sau diametrul fibrei de lână. Acesta nu are nicio legătură cu faptul că materialul este ușor sau nu, că este unul de iarnă sau primăvară.

Ce este fibra de lână ? Fibra de lână este materia prima care este extrasă de la oi.

La începuturile secolului XX în Marea Britanie, mai exact într-un oraș numit Bradford  a apărut un sistem prin care se putea estima gradul de finețe sau calitatea lanei ( Bradford System ). Acest sistem nu doar determina finețea, deoarece calitatea nu este definită doar de acest număr SUPER, dar și alte criterii precum durabilitatea și prelucrarea în sine a acesteia.

În acele vremuri, fermierii erau oamenii care vindeau lână. Aceștia se duceau la specialisti în lână. Specialiștii în lână cărau după ei mereu ghemuri de lână deja prelucrate și gata de a fi date în folosință, de regulă cântărind aproximativ jumătate de kilogram.




Despre finetea materialelor, calitatea materialelor, material, materiale costum, fuior, lana

Dar ce înseamnă ’s ? Această terminație ne duce înapoi la începuturile secolului XX și în fundamentele sistemului Bradford. Precum v-am spus mai devreme specialiștii umblau cu acele ghemotoace după ei care erau gata să fie prelucrate pe fuior. Ei puteau sa estimeze lungimea ce va putea fi obținută din doar jumătate de kilogram ( cunoscut ca unitate de masură britanică „skein” ce înseamnă cu aproximare 500m – 546 yard ). Instrumentele folosite în trecut erau mâna și ochiul, două elemente clasice și la îndemana tuturor. Aceștia erau capabili să evalueze doar prin simpla apucare a unuii ghemotoc de lână neprelucrat, câtă fibra de lână va fi posibilă să producă ( de cate ori va fi răsucită lână ). În general, este un calcul destul de complicat  însă acești oameni erau așa de experimentați încat aceste calcule erau aproape nule pentru ei, mâna și ochiul fiind extrem de formate. Spre exemplu, dacă un fir de 500 m putea fi răsucit de mana de 60 de ori, atunci finețea materialului era de SUPER 60.

Înainte finetea era clasificata în felul următor: joasă, medie, fina și super fină. Limita super finetii era de SUPER 80’s, corespunzătoare cu 25 mile adică aproximativ 40 km ( acest lucru este posibil datorită faptului că lâna este rasucită extrem de subțire ). Din 1990 limitele fineții lânei a fost împinsă la extrem, încat a devenit un subiect principal de marketing pentru a vinde costumele la prețuri exclusiviste. Cu finetea materialului SUPER 160’s, care este un material luxos în sinea lui, se pot realiza 81 km de lână din același fir. Imaginează-ți doar de ce grad de finețe vorbim când ne referim la acest tip de material.




Despre finetea materialelor, calitatea materialelor, material, materiale costum, fuior, lana

În 1968 Institutul de Agricultura din Statele Unite a decis că trebuie să treacă pragul standard de finețe din acele timpuri si au introdus alte metode științifice care nu puteau fi comparate cu ce poate face un om doar cu mâna si ochiul liber. Au început sa folosească microscopul pentru a forma țesături mult mai subțiri, de exemplu gradul SUPER 100’s în zilele de astăzi este delimitat prin numărul de 18,75 microni diametru.

Ce este micronul ? Micronul este a 1 mil. parte dintr-un metru. Ca să avem un punct de referință, firul de păr al unui om are între 40 și 50 de microni. Doar imaginează-ți cât de subțire este fibra de lână al unui material ( finețea SUPER 100’s este de patru ori mai subtire decat firul de par ).

În zilele de astăzi am ajuns la performanța de a ajunge aproape de numărul SUPER 300’s care are mai puțin de 10 microni, iar acesta în timpurile noastre va fi limita pe care, vorbim despre natura lânii în sine, ne-o poate oferii. Pentru crearea acestei fineți crescătorii de oi au încercat juxtapunerea a mai multor rase. Acest aspect definește o nouă era în crearea de materiale și în special costume.


După atingerea acestor limite, oamenii se vor axa pe lucruri mult mai tehnice, precum: Poate fi materialul meu waterproof ? Cat de elastic este materialul pe care mi-l aleg ? etc.. Există materiale cu o elasticitate naturală, fără adaugarea altor compoziții artificiale precum elastanul ( obținut din poliuretan si poliester ).

Merită să alegi o finețe de 160’s, 180’s în detrimentul uneia de 100’s ?

   Da, chiar dacă materialul este mai fragil, iar întreținerea lui necesită mai multă delicatețe, confortul și lejeritatea pe care ți-o oferă un material de finețe superioară este de neegalat. Desigur, depinde foarte mult de ceea ce-ți dorești tu de la un costum, și de activitatea în care vrei sa îl porți ( de exemplu, este recomandat pentru un costum de zi cu zi  o finețe de SUPER 130’s ).

      Ca să recapitulăm ideile esențiale ale articolului vă punem la dispoziție o listă cu cele patru aspecte esentiale:

I.      Numărul SUPER definește finețea fibrei din compoziția materialului finit ( diametrul fibrei de material ).

II.      Chiar dacă din materialele cu o finețe aparte pot ieși costume superbe, cele mai importante aspecte sunt totuși croiala, silueta și tipul de construcție al costumului (despre asta vom vorbi în articolul următor), care contribuie la rezultatul final. Ai grijă în cine ai încredere să îți facă costumul !

III.      Aspectul unui material calitativ este lucios la început însă în timp capătă o altă înfățișare, iar la fel ca vinul cu cât este mai vechi ( întrebuințat ) cu atât este mai bun și spectaculos.

IV.      FII SUPER ’S !


Despre finetea materialelor, calitatea materialelor, material, materiale costum, fuior, lana

Articol redactat de : Radu Sorana-Andreea și Nistor Mircea


110 afișări0 comentarii
bottom of page